26 września 2022r nasza szkoła przystąpiła do realizacji programu badawczo-wdrożeniowego edukacji żywieniowej dla uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Akronim: Junior-Edu-Żywienie (JEŻ)” finansowanego ze środków Ministra Edukacji i Nauki.

Zadanie: Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych.

Wykonawcy: SGGW, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka (INoŻCz) przy współpracy z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH – Państwowym Instytutem Badawczym (NIZP PZH-PIB)

Kierownik projektu: prof. dr hab. Krystyna Gutkowska

Koordynatorzy projektu: p.Milena Tomczyk, klasy I-III i p.Emilia Kobylarczyk, klasy IV-VI.

Założenia zadania: Celem ogólnopolskiego projektu jest podniesienie świadomości żywieniowej, a w konsekwencji poprawę sposobu odżywiania poprzez zmianę nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży.

Realizacja projektu przyczyni się również do podniesienia poziomu świadomości rodziców i opiekunów dzieci oraz ich rodzeństwa nt. roli żywienia i aktywności fizycznej w prawidłowym rozwoju oraz wspomagania integracji środowiska szkolnego i domowego w zakresie kształtowania prawidłowych postaw wobec żywności i żywienia, co w konsekwencji poprawi wskaźniki zdrowotne młodej generacji Polaków.

REALIZATORZY PROGRAMU