Szkoła Podstawowa Nr 1 w Tuszynie została zakwalifikowana do drugiej edycji projektu „Razem odkrywamy żydowską historię i kulturę” skierowanego do grup polskich i ukraińskich uczniów. Dzięki uprzejmości Pana Bartosza Duszyńskiego i Sieci Forum Dialogu 30 osobowa grupa uczniów odwiedziła Muzeum Polin w Warszawie w dniu 27 października 2023 roku. Uczniowie nie ponosili żadnych opłat za ten wspaniały wyjazd i zjedli również bezpłatnie dwudaniowy obiad w restauracji Warsze.

Kierownikiem wycieczki był Pan Robert Kobylarczyk, który jeszcze przed wejściem do budynku muzeum przedstawił uczestnikom wycieczki postać Jana Karskiego, który próbował zatrzymać Holokaust przy pełnym wsparciu polskiego rządu podczas II Wojny Światowej. Pani Agnieszka Kubicka-Stasinowska wspierała nas czuwając nad płynnością i efektywnością podejmowanych przez nas działań edukacyjnych.

Większość grupy stanowiły dzieci polskie ale wśród nich znalazło się 10 uczniów ukraińskich   i jedna uczennica z Uzbekistanu. W tak międzynarodowej atmosferze zgłębialiśmy historyczne, kulturowe i etyczne zagadnienia dotyczące życia, twórczości artystycznej, poezji oraz kuchni Żydów polskich.

Wystawa stała zrobiła duże wrażenie na naszych podopiecznych. Zaskoczyli się mapą na której znaleźli miasto Tuszyn, w którym znajdowała się Gmina Żydowska Miasta Tuszyna w okresie Rzeczpospolitej Obojga Narodów z 1765 roku. Uczniowie ukraińscy pokazali jak mogą tłumaczyć napisy w języku rosyjskim znalezione na biletach kolejowych z czasów carskich. Kooperacja międzynarodowa i praca w grupach otwartych jak i zamkniętych wśród uczniów pokazała jak nasza szkoła przygotowuje dzieci do rozwiązywania różnorodnych zadań,  w których kompetencje kluczowe zdecydują o sukcesie.

Braliśmy udział w warsztatach stacjonarnych „Tradycje od kuchni – poznamy ciekawostki kuchni żydowskiej, powąchamy przyprawy, którymi pachnie, i nauczymy się zaplatać chałkę.”

Uczniowie zaciekawili się koszernością czyli jedną z głównych zasad kuchni żydowskiej polegającej na przestrzeganiu jej przepisów. Oznacza to, że produkty mięsne i mleczne nie mogą być spożywane razem w jednym posiłku, a przygotowywanie posiłków musi odbywać się zgodnie z rygorystycznymi przepisami religijnymi. Pracując spontanicznie i z pełnym zaangażowaniem formowaliśmy chałkę, która jest tradycyjnym żydowskim chlebem w formie warkocza. Jest on często podawany podczas szabatu i innych ważnych świąt.

Nasze działania  przyczyniają się do budowania większej wrażliwości kulturowej i wzajemnego zrozumienia między różnymi grupami społecznymi oraz pomagają w utrzymaniu pamięci o historii i kulturze żydowskiej w Tuszynie.

Należy dodać, że wycieczka do Muzeum Polin była uwieńczeniem całotygodniowych uroczystości upamiętniających Żydów pochowanych na cmentarzu żydowskim w Tuszynie.